بیم دتکتور چیست؟ کاربرد، انواع و همه چیز که باید درمورد آن بدانید
شاید تاکنون برای شما سوال پیش آمده باشد بیم دتکتور چیست؟ در واقع بیم دتکتور یا آشکارساز دود خطی، دستگاهی که برای تشخیص و آشکارسازی دود در سیستمهای اعلام حریق استفاده میشود. این نوع دتکتور که از امواج مادون قرمز برای شناسایی دود بهره میبرد، به دو دسته نقطهای و خطی قابل تقسیم هستند. مدل نقطهای برای مکانهای کوچک و متوسط با ارتفاع کم و مدل خطی در سولهها، انبارها و محیطهایی با سقف بلند به کار میروند.
کاربرد بیم دتکتور چیست
پس از پاسخ به اینکه بیم دتکتور چیست باید گفت استفاده از این تجهیزات در فضاهای باز و بزرگ مانند دهلیزها، انبارها و غیره بسیار رایج شده بشمار می¬آید و معمولا در انبارها به عنوان روشی مقرون به صرفه برای تشخیص آتشسوزی و محافظت از مناطق بزرگ استفاده میشوند. آشکارسازهای پرتو در مقایسه با دتکتورهای نقطهای، اقتصادیتر و برای ارتفاعات بالاتر از محدودههای عملیاتی دتکتورهای معمولی مناسبتر هستند.
بیم دتکتور برای کاربردهایی در محیطهای زیر بسیار مناسب است:
- آتریومها
- سردخانهها
- آشیانههای هواپیما
- انبارهای سردخانه
- انبارهای حمل و نقل
- پارکینگهای سرپوشیده
- سالنهای ورزشی
- استادیومها
- سالنهای کنسرت
- انبارها
- تونلها
اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم بیم دتکتور چیست؟ می¬توان گفت: این تجهیزات دستگاهی کارآمد و مقرون به صرفه برای تشخیص دود در فضاهای بزرگ و باز که از امواج مادون قرمز بهره میبرد. اگر به دنبال راهکاری موثر برای محافظت از فضاهای بزرگ هستید، خرید دتکتور بیم میتواند گزینه مناسبی باشد. برای اطلاعات بیشتر و خرید دتکتور بیم، با کارشناسان ما در بست آلارم تماس حاصل فرمایید.
نحوه عملکرد بیم دتکتور
بیم دتکتور از دو بخش اصلی فرستنده و گیرنده تشکیل شده است که در مقابل یکدیگر نصب میشوند و فرستنده به طور مداوم پرتوی مادون قرمز را به سمت گیرنده ارسال میکند. در صورت وقوع آتشسوزی، دود ناشی از آن با اشعه ارسالی برخورد کرده و آن را تغییر میدهد. این تغییر باعث پراکندگی اشعه مادون قرمز شده و گیرنده آن را به عنوان دود شناسایی و اعلام حریق میکند. توجه فرمایید که اشعه مادون قرمز توسط چشم غیرمسلح قابلدیدن نیست.
انواع بیم دتکتور
بیم دتکتور به دو نوع اصلی فرستنده و گیرنده و رفلکتوری تقسیم میشود که در ادامه آن¬ها را بررسی خواهیم نمود.
- بیم دتکتور فرستنده و گیرنده
در این مدل، فرستنده و گیرنده با فاصله از یکدیگر قرار میگیرند و پرتوی ارسالی از فرستنده به طور مستقیم توسط گیرنده دریافت میشود. این نوع بیم دتکتور برای محیطهایی با سقفهای بلند و باز مناسب است. - بیم دتکتور رفلکتوری
در این مدل، فرستنده و گیرنده در یک محفظه قرار دارند و هد دتکتور را تشکیل میدهند. در طرف مقابل، یک آینه بازتابنده یا رفلکتور قرار دارد که پرتوی ارسالی از فرستنده پس از برخورد با رفلکتور منعکس شده و به هد برمیگردد و توسط گیرنده دریافت میشود. تا زمانی که این عمل به صورت عادی ادامه پیدا کند، بیم دتکتور شرایط نرمال را نشان میدهد. اما در صورت وقوع آتشسوزی و انتشار دود، میزان نور دریافتی کاهش مییابد و بیم دتکتور شرایط غیرعادی را تشخیص داده و آتشسوزی را اعلام میکند.
مشخصات فنی بیم دتکتور چیست
انتخاب نوع مناسب بیم دتکتور به شرایط محیط تحت حفاظت بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر سقف شامل سازههای فضایی باشد، استفاده از مدل فرستنده و گیرنده توصیه میشود. در ادامه مشخصات عمومی این تجهیزات آمده است.
- این دستگاه ها دارای مشخصات عمومی هستند که در مورد طول برد بیم دتکتور، این دستگاهها میتوانند بردهایی از 30 متر تا 120 متر داشته باشند که بسته به مدل و برند، طول برد متفاوتی دارند.
- مشخصات الکتریکال بیم دتکتور شامل ولتاژ کاری 10.2 تا 30 ولت DC است و جریان مصرفی آن در حالت عادی 3.5 میلیآمپر و در حالت Fast commissioning به 17 میلیآمپر میرسد.
- از نظر مشخصات محیطی، بیم دتکتور قادر به کار در دمای 10- تا 55+ درجه سانتیگراد و رطوبت 10 تا 95 درصد بدون میعان است و دارای درجه حفاظت IP65 هستند.
- برای مشخصات عملیاتی، در کیتهای استاندارد، میان برد و دوربرد میتواند به ترتیب محدودههای حفاظتی 5 تا 70 متر، 70 تا 140 متر و 140 تا 160 متر را پوشش دهد.
- سطح حساسیت آلارم از 25% (1.25 dB) تا 50% (3 dB) متغیر و پیشفرض آن 35% (1.87 dB) است. زمان مورد نیاز برای اعلام حریق میتواند بین 2 تا 30 ثانیه تنظیم شود.
- قابلیت تست و ریست از طریق کنترلر انجام می گردد و دارای حالت آلارم Latch و ریست اتوماتیک که حالت پیشفرض آن ریست اتوماتیک است.
- سطح حساسیت Fault 90% و وضعیت Fault زمانی فعال میشود که دید دتکتور به کمتر از 90% کاهش یابد یا ولتاژ برق کمتر از 9 ولت شود. زمان فعال شدن Fault بین 2 تا 60 ثانیه قابل تنظیم خواهد بود.
- نشانگرهای Fault شامل وضعیت کنترلر با چراغ چشمک زن زرد و تغییر وضعیت رله 2 آمپر 30 ولت مربوط به Fault است.
- در وضعیت نرمال، دید بیشتر از میزان تعیین شده برای آلارم است و وضعیت کنترلر و هد با چراغ چشمک زن سبز که قابلیت تنظیم حالت فعال و غیرفعال را دارد، نمایش داده میشود.
با دانستن مشخصات دقیق تجهیزات فوق، کاربر می تواند از بین انواع این تجهیزات گزینه ای که بیشترین کاربرد را برای او دارد انتخاب و خریداری نماید.
مزایا و معایب بیم دتکتور چیست
پس از آشنایی با این تجهیزات، برای انتخاب صحیح و کارامد باید از مزیت ها و معایب آن ها به طور کامل اطلاع داشته باشید. در ادامه از مقاله مزایای و معایب این دستگاه ذکر شده است.
- نصب و راهاندازی آسان
- تعمیر و نگهداری ساده
- پوششدهی وسیع
- عملکرد کاربرپسند
- ظاهر زیبا و شکیل
- عدم نیاز به کابلکشی و لولهکشی
- سیستم کنترل از راه دور
- قابلیت تنظیم حساسیت از راه دور
- قابلیت تست داخلی
- حساسیت به شرایط محیطی
- احتمال هشدارهای کاذب
- پاسخ به شرایط آب و هوایی نامناسب
برای خرید دتکتور و استفاده بهینه از آن، توجه به مزایا و معایب این دستگاهها و شرایط محیطی نصب از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جمع بندی
همیشه افرادی به دنبال پاسخ به این سوال که بیم دتکتور چیست هستند، در واقع این دستگاه پیشرفته به طور گسترده در سیستمهای اعلام حریق برای شناسایی دود و پیشگیری از وقوع آتشسوزی استفاده میشود. این دستگاه با استفاده از پرتوهای مادون قرمز یا ترکیب آنها با پرتوهای ماوراء بنفش، قادر به پوششدهی مناطق وسیع و شناسایی دقیق دود ناشی از آتشسوزی است. به دلیل طراحی مدرن و قابلیتهای متنوعی همچون کنترل از راه دور، تنظیم حساسیت و تست داخلی، بیم دتکتور انتخابی مناسب برای محیطهای بزرگ و پیچیده به شمار میآید.
با این حال، در خرید این تجهیزات باید به شرایط محیطی نصب توجه کرد، چرا که عملکرد آن ها ممکن است در برابر شرایط آب و هوایی نامساعد دچار اختلال گردد. آشنایی با مزایا و معایب، انواع و اینکه بیم دتکتور چیست میتواند به انتخاب صحیح و بهینه در تامین ایمنی محیط کمک به سزایی نماید.
سوالات پر تکرار
بیم دتکتور چیست؟
نحوه نگهداری از بیم دتکتورها چگونه است؟
بیم دتکتورها به نگهداری خاصی نیاز ندارند، اما برای حفظ عملکرد بهینه، باید به طور منظم تست شوند و از شرایط محیطی نظیر گرد و غبار و رطوبت محافظت شوند.